Praktijk voor

Acupunctuur en Meridiaantherapie

Carla van de Kamp
Koningin Julianaweg 7
8375 AA Oldemarkt
Tel.: 0561 - 452574
e-mail: info@acupunctuuroldemarkt.nl

zaterdag, 3 december 2016 


 

© 2016

Powered by itensa

 

Acupunctuur

Acupunctuur is een behandelwijze die inmiddels ruim 4000 jaar wordt toegepast. Aanvankelijk is het in China ontwikkeld binnen de Taoïstische filosofie. Hierbij gaat men er vanuit dat de mens een meridiaansysteem heeft waar energie door circuleert. Dit systeem heeft twaalf hoofdmeridianen die elk in verbinding staan met een orgaan in ons lichaam. De hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in het meridiaansysteem zijn bepalend voor onze gezondheid en ons welbevinden. Want door deze energie worden alle lichamelijke, emotionele en spirituele activiteiten gevoed. Zitten er blokkades in het systeem, is de hoeveelheid energie beperkt of niet van goede kwaliteit dan heeft dit gevolgen voor het funktioneren van de mens.
De opbouw van de energie is van vele facetten afhankelijk. Een deel komt als erfenis van de ouders mee. Daarna zijn de voeding, de ademhaling en de leefwijze van invloed op de energie. Maar ook externe invloeden zoals van het jaarritme, de seizoenen en de weersgesteldheid zijn belangrijk. Zo wordt die energie voor ieder mens en op elk moment uniek.
Elke verstoring van de energiebalans roept binnen het systeem een reactie op om die te herstellen. Wanneer dit niet voldoende lukt kan een acupuncturist hierbij te hulp komen.
Bij ieder onderzoek binnen de traditionele Chinese geneeskunst wordt er dus naar de totale mens gekeken, en niet alleen naar een ziekte. Elke behandeling is ook uniek.

In het energiesysteem van de mens zijn vaak storingen waar te nemen, die nog niet geleid hebben tot concrete klachten. In het oude China ging men dan ook vier keer per jaar, puur preventief, aan het begin van een nieuw seizoen, naar een acupuncturist voor onderzoek en behandeling om ziektes te voorkomen. Dit is een filosofie die nog weinig wordt toegepast in ons westers denken. Hier worden we eerst ziek en trekken dan aan de bel.
Toch zou voor velen het algehele welbevinden toenemen en het afweersysteem versterken door een regelmatig herstel van de energiebalans.

Acupunctuur en de westerse medische werkwijze kunnen elkaar uitstekend aanvullen, staan elkaar niet in de weg.

Acupuntuurnaalden

Indicaties waarbij acupunctuur ingezet kan worden:

Kinderziekten hoest, bronchitis, astma, buikkrampen, eczeem, darmklachten, oorpijn/oorontsteking, verkoudheid, slaapproblemen
Luchtwegen : allergie, bronchitis, hyperventillatie, astma, hooikoorts
Keel : schildklieraandoeningen, spraakproblemen
Borst : hartritme stoornissen, hartkloppingen, kramp op de borst
Maag/darm : misselijkheid, buikkrampen, diarree, constipatie, galaandoeningen
Hoofd : hoofdpijn, duizeligheid, migraine, holte-ontstekingen, oorsuizen
Ledematen : reumatische aandoeningen, gewrichtsklachten, oedeem, fibromyalgie, doorbloedingsstoornissen
Huid : eczeem, jeuk, littekens, gordelroos, acne, psoriasis
Interne klachten : urineweginfecties, bloeddrukafwijkingen, begeleiding tijdens en na chemokuren
Neurologie : CVA, fascialis parese
Gynaecologie : menstruatie klachten, PMS – syndroom, vruchtbaarheidspoblemen, begeleiding IVF-traject, overgangsklachten
Zwangerschapsklachten  : misselijkheid, stuitligging, stimulering borstvoeding, herstel na de bevalling
Mentale storingen : angst, stress, burnout, overspannen, depressiviteit, slaapstoornissen, rookverslaving

Nederlands Vereniging voor Acupuntuur