Praktijk voor

Acupunctuur en Meridiaantherapie

Carla van de Kamp
Koningin Julianaweg 7
8375 AA Oldemarkt
Tel.: 0561 - 452574
e-mail: info@acupunctuuroldemarkt.nl

donderdag, 20 juni 2024  


 

© 2024

Powered by itensa

 

Acupunctuur

Acupunctuur is een behandelwijze die inmiddels ruim 4000 jaar wordt toegepast. Aanvankelijk is acupunctuur in China ontwikkeld als onderdeel van de Traditionele Geneeskunde, binnen de Taoïstische filosofie. Hierbij gaat men er vanuit dat de mens een hoeveelheid levensenergie heeft die circuleert door ons meridiaansysteem. Dit systeem kent twaalf hoofdmeridianen die elk in verbinding staan met een orgaan in ons lichaam. De hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in het meridiaansysteem zijn bepalend voor onze gezondheid en ons welbevinden. Want door deze energie worden alle lichamelijke, emotionele en spirituele activiteiten gevoed. Zitten er blokkades in het systeem, is de hoeveelheid energie beperkt of niet van goede kwaliteit dan heeft dit gevolgen voor het functioneren van de mens. De levensenergie bestaat uit twee tegengestelde krachten: yin en yang. De wisselwerking tussen deze twee maken onze lichamelijke activiteiten, onze emoties en gedachten mogelijk. Als ze elkaar in balans houden en harmonieus samenwerken blijven we gezond.

De opbouw van de energie is van vele facetten afhankelijk. Een deel komt als erfenis van onze ouders mee. Daarna zijn voeding, ademhaling en leefwijze van invloed op de energie. Maar ook externe invloeden zoals van het klimaat, de seizoenen en de weersgesteldheid zijn belangrijk. De levensenergie wordt zo voor ieder mens en op elk moment uniek.
Elke verstoring van de energiebalans roept binnen het systeem een reactie op om die te herstellen. Wanneer dit niet voldoende lukt kan een acupuncturist hierbij te hulp komen.
Bij het onderzoek zijn in het energiesysteem van de mens vaak storingen waar te nemen die nog niet geleid hebben tot concrete klachten. Als dit tijdig behandeld wordt kan ziekte worden voorkomen. In het oude China ging men dan ook vier keer per jaar, puur preventief aan het begin van een nieuw seizoen, naar een acupuncturist voor onderzoek en behandeling om ziektes voor te blijven. Dit is een filosofie die nog weinig wordt toegepast in ons westers denken. Hier worden we eerst ziek en trekken dan pas aan de bel. Toch zou voor velen het algeheel welbevinden toenemen en het afweersysteem beter functioneren door een regelmatig herstel van de energiebalans. Bij ieder onderzoek binnen de traditionele Chinese geneeskunst wordt er dan ook naar de totale mens gekeken, en niet alleen naar een ziekte. Elke behandeling is uniek.

Acupunctuur en de westerse medische werkwijze kunnen elkaar uitstekend aanvullen, staan elkaar niet in de weg. Ook bij aandoeningen die acupunctuur niet kan oplossen, kan acupunctuur wel een goede ondersteuning bieden. Hierbij denken we aan chronische ziekten, behandelingen bij kanker of na een operatie of ongeval. Een groot voordeel is dat het nagenoeg geen bijwerkingen kent.

Acupuntuurnaalden

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschrijft ruim 50 aandoeningen die succesvol met acupuntuur behandeld kunnen worden. Een aantal voorbeelden zijn:

Kinderziekten hoest, bronchitis, astma, buikkrampen, eczeem, darmklachten, oorpijn/oorontsteking, verkoudheid, slaapproblemen
Luchtwegen : allergie, bronchitis, hyperventillatie, astma, hooikoorts
Keel : schildklieraandoeningen, spraakproblemen
Borst : hartritme stoornissen, hartkloppingen, kramp op de borst
Maag/darm : misselijkheid, buikkrampen, diarree, constipatie, galaandoeningen
Hoofd : hoofdpijn, duizeligheid, migraine, holte-ontstekingen, oorsuizen
Ledematen : reumatische aandoeningen, gewrichtsklachten, oedeem, fibromyalgie, doorbloedingsstoornissen
Huid : eczeem, jeuk, littekens, gordelroos, acne, psoriasis
Interne klachten : urineweginfecties, bloeddrukafwijkingen, begeleiding tijdens en na chemokuren
Neurologie : CVA, fascialis parese
Gynaecologie : menstruatie klachten, PMS – syndroom, vruchtbaarheidspoblemen, begeleiding IVF-traject, overgangsklachten
Zwangerschapsklachten  : misselijkheid, stuitligging, stimulering borstvoeding, herstel na de bevalling
Mentale storingen : angst, stress, burnout, overspannen, depressiviteit, slaapstoornissen, rookverslaving

Privacyverklaring wet AVG
Algemene voorwaarden
Disclaimer
KAB Geschilleninstantie                      Nederlands Vereniging voor Acupuntuur