Praktijk voor

Acupunctuur en Meridiaantherapie

Carla van de Kamp
Koningin Julianaweg 7
8375 AA Oldemarkt
Tel.: 0561 - 452574
e-mail: info@acupunctuuroldemarkt.nl

donderdag, 20 juni 2024  


 

© 2024

Powered by itensa

 

Acupunctuur en darmproblemen

Het spijsvertering systeem van een baby staat voor een reuze klus. Bij de geboorte weegt een kindje ongeveer 3 kg, na een jaar is dat gemiddeld 9 kg. Die toename van 3x het startgewicht zal in de rest van het leven niet meer nodig zijn voor een gezonde ontwikkeling. De opbouw van het lichaam vraagt dus dat eerste jaar enorm veel van het maag/darmsysteem, terwijl dat systeem zelf ook nog op gang moet komen. Voor de geboorte verliep de voeding immers via de navelstreng, nu komen borstvoeding / flesvoeding binnen, daarna steeds meer nieuwe en meer vaste stoffen. De vertering van de nieuwe producten vraagt aanpassingen en groei binnen de organen. Als dit niet soepel verloopt, kunnen buikkrampen het gevolg zijn, vaak gepaard met flinke huilbuien. In ernstiger gevallen neemt de baby onvoldoende bouwstoffen op uit de voeding en groeit of ontwikkelt zich niet volgens de verwachting. Acupunctuur kan hierbij een eenvoudig hulpmiddel zijn om de orgaanfuncties goed op gang te krijgen. De energie van een baby is dermate levendig dat een behandeling bestaat uit het kortstondig aanprikken van enkele punten. De kleine kan heel vertrouwd op de arm van een ouder of verzorger liggen en voelt doorgaans van de prikjes niets door de aanwezigheid van het baby vet. Een acupunctuurnaaldje is ongeveer 0,2 mm dun en massief, er gaan geen vloeistoffen door en is dus niet te vergelijken met een vaccinatie of bloedprik-naald.

Ook bij oudere kinderen en volwassenen zijn er allerlei darmproblemen mogelijk. Dit kunnen functionele stoornissen zijn door een verkeerd voedingspatroon, spanningen, te weinig beweging, hormonale veranderingen of bijwerkingen van medicatie. Daarnaast zijn aandoeningen als het prikkelbare darmsyndroom, ziekte van Crohn ed. mogelijke oorzaken van het onvoldoende functioneren van de darmen. Inmiddels is algemeen bekend dat goed functionerende darmen van het grootste belang zijn voor ons immuunsysteem en onze vitaliteit, zowel geestelijk als lichamelijk. Dagelijkse ontlasting van een goede samenstelling is het meest ideale, maar voor velen geen realiteit. In de praktijk merk ik dat mensen zich vaak niet bewust zijn van slechter werkende darmen en bv. een stoelgang van 2x per week heel normaal vinden. Ook buikpijn of winderigheid horen er echt niet bij. De darmen moeten in feite in stilte hun werk goed kunnen doen.

In de Chinese geneeskunde maken we onderscheid tussen verschillende oorzaken en kijken we bijvoorbeeld of de darmen veel te veel koude energie hebben, daardoor geblokkeerd raken en verkrampen; of teveel warmte, mogelijk door ontstekingen. Uitputting is soms ook aan de orde waardoor er geen kracht is om de darmperistaltiek op gang te houden. De uitkomst van het onderzoek is bepalend voor de keuze welke punten er gebruikt moeten worden. Dankzij acupunctuur behandelingen wordt de energie in de buikholte sterker en gaat weer doorstromen, waardoor de darm functie verbetert. Ook kan de acupuncturist U voedingsadviezen geven om de darmwerking te stimuleren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ook bij collitis ulcerosa en de ziekte van Crohn een significante verbetering is opgetreden door acupunctuurbehandelingen.

Bij alle leeftijden is er ook een duidelijk verband te leggen tussen wat wij emotioneel moeten verteren of loslaten en ons spijsverteringsstelsel. Bij een deel van de kinderen die voor het eerst naar school gaan en heel erg moeten wennen aan al het nieuws wat dat biedt, wordt buikpijn veroorzaakt door de spanning die dat oplevert. Als dit na enkele weken blijft zeuren, kunnen een paar behandelingen acupunctuur een snelle omslag teweeg brengen, de darmen ontspannen en het kind zit weer lekker in het vel en kan al het nieuwe veel beter aan. Bij spanningen in de thuissituatie kan dit ook een goed hulpmiddel zijn om daar beter mee om te gaan.
Ook volwassenen die door stress of in zwaar belaste levensfasen verteringsproblemen ontwikkelen, ervaren de ondersteuning van acupunctuur als heel waardevol.

Als onze darmen de verteringsresten onvoldoende uitscheiden moeten andere systemen harder werken. Dit kan de oorzaak zijn voor overbelasting van de longen en regelmatige luchtweg problemen tot gevolg hebben. Of de huid ontwikkelt eczeem. Dit zijn dus ook signalen om de darmwerking en de hoeveelheid energie van het darmsysteem eens goed te laten bekijken.

Carla van de Kamp, 18-9-2016

terug naar lijst


Privacyverklaring wet AVG
Algemene voorwaarden
Disclaimer
KAB Geschilleninstantie                      Nederlands Vereniging voor Acupuntuur